Τεχνικά Θέματα Αυτόματου & σειριακού σασμάν

Αυτόματο σασμάν & σειριακό

Στις μέρες μας τα αυτόματα κιβώτια (αυτόματα σασμάν) κερδίζουν όλο και περισσότερους οπαδούς και γνωρίζουν μια σταθερή και ραγδαία ανάπτυξη. Tα σύγχρονα συστήματα διαθέτουν από 6 ως 9 σχέσεις, ενώ σύντομα αναμένονται και αυτόματα με 10 σχέσεις. Η άνεση που προσφέρουν κατά την οδήγηση, ιδιαίτερα σε αστικό περιβάλλον, με το συνεχόμενο σταμάτα-ξεκίνα και τις πολλές αλλαγές ταχυτήτων που απαιτούνται σε σχέση με το χειροκίνητο, είναι το μεγαλύτερο τους προσόν ενώ παράλληλα στα πλεονεκτήματα τους είναι τα ηλεκτρονικά ελέγχου και το λογισμικό που διαθέτουν. Τα τελευταία επιτρέπουν οικονομική οδήγηση με ήπιες αλλαγές ταχυτήτων, αλλά και ταχύτερες αλλαγές. 

Το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων αυτοκινήτου (αυτόματο σασμάν) είναι μέρος της μηχανής. Αποτελείται από μια σειρά αλληλένδετων μηχανικών μερών και, χάρη στην αρχή λειτουργίας του, οι αλλαγές των σχέσεων πραγματοποιούνται ακαριαία και το αυτοκίνητο «ξεδιπλώνει» τη δύναμη του κινητήρα με γραμμικότητα, με αποτέλεσμα λιγότερες φθορές στον κινητήρα σε σχέση με το μηχανικό κιβώτιο. Παράλληλα, η λειτουργία του απαιτεί λιγότερη ενέργεια, άρα και χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου.

 

Τεχνικά Θέματα Αυτόματου & σειριακού σασμάν

Το αυτόματο κιβώτιο έχει αποκτήσει αρκετούς υπέρμαχους τα τελευταία χρόνια, καθώς προσφέρει άνεση και ευκολία στην οδήγηση, ενώ στα αυτόματα οχήματα είναι δυνατές και οι χειροκίνητες αλλαγές, οι οποίες γίνονται είτε από τον ίδιο λεβιέ, είτε από μοχλούς στο τιμόνι.

Βέβαια αυτό δε σημαίνει πως όσοι επιλέξουμε αυτόματο μοντέλο δε θα πρέπει να διαφοροποιήσουμε κάποιες συνήθειες που πιθανόν να έχουμε και να τις προσαρμόσουμε στις ανάγκες του αυτόματου κιβωτίου, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα βλάβης, κάτι που σημαίνει έξοδα και αντίστοιχα να μεγιστοποιήσουμε τη διάρκεια ζωής του κιβωτίου.

Ποιοι είναι οι βασικοί τύποι των αυτόματων κιβωτίων και σειριακών
Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι αυτόματων κιβωτίων. Το παραδοσιακό αυτόματο κιβώτιο, το κιβώτιο τύπου CVT και τα αυτόματα κιβώτια διπλού συμπλέκτη. Αρκετοί στα αυτόματα κιβώτια κατατάσσουν και τα ημιαυτόματα μηχανικά, επειδή οι αλλαγές γίνονται από μόνες τους, ωστόσο αυτό είναι λάθος, διότι στην ουσία μιλάμε για ένα μηχανικό κιβώτιο, με συμπλέκτη και όχι πολλαπλασιαστή ροπής, που απλά είναι προγραμματισμένο να αλλάζει ταχύτητες βάσει στροφών. Τέλος να αναφέρουμε πως στα σκαριά βρίσκεται και αυτόματο κιβώτιο τριπλού συμπλέκτη, μια ευρεσιτεχνία που κατοχύρωσε η Honda πριν λίγο καιρό.

Παραδοσιακό αυτόματο κιβώτιο
Είναι το παλιότερο σύστημα αυτόματου κιβωτίου και πλέον συναντάται όλο και πιο σπάνια. Κύριο ρόλο στη μετάδοση της κίνησης έχει ο μετατροπέας ροπής που παίρνει τη ροπή του κινητήρα, αλλάζει τις σχέσεις του κιβωτίου ανάλογα με την πίεση στο πεντάλ του γκαζιού και την περνά στους κινητήριους τροχούς.

Κιβώτιο τύπου CVT (Συνεχώς Μεταβαλλόμενων Σχέσεων)
Με απλά λόγια πρόκειται για κιβώτια που έχουν θεωρητικά άπειρες σχέσεις. Οι πιο απλές μορφές κιβωτίων CVT ενσωματώνουν δύο τροχαλίες. Η πρώτη τροχαλία ονομάζεται «τροχαλία-οδηγός» (drive pulley) και είναι αυτή που λαμβάνει τη ροπή από το στροφαλοφόρο, την οποία μεταφέρει μέσω του ιμάντα (ή καδένας σε κάποιες περιπτώσεις) στη δεύτερη «ακόλουθο-τροχαλία» (driven pulley), η οποία με τη σειρά της μεταδίδει την κίνηση στο διαφορικό.

Η κάθε τροχαλία αποτελείται από δύο κώνους, ανάμεσα από τους οποίους περνάει ο ιμάντας (ή η καδένα) που τις ενώνει. Αυτοί έχουν την ιδιότητα να απομακρύνονται ή να πλησιάζουν μεταξύ τους, ανάλογα με την πίεση που ασκεί ο οδηγός στο γκάζι. Έτσι, όταν η απόσταση μεταξύ των κώνων της πρώτης τροχαλίας αυξάνεται, στην άλλη συγκλίνουν μεταξύ τους, διατηρώντας έτσι το ίδιο μήκος του ιμάντα. Με τον τρόπο αυτό, δημιουργούνται άπειρες σχέσεις μετάδοσης, κοντές ή μακριές, αλλά και άπειρα ενδιάμεσα στάδια.

Αυτόματα κιβώτια διπλού συμπλέκτη
Υπάρχουν δύο τύπου κιβωτίων διπλού συμπλέκτη, αυτά με υγρό, και αυτά με ξηρό συμπλέκτη. Το κιβώτιο βασίζεται σε δύο πρωτεύοντες άξονες που ο καθένας έχει το δικό του συμπλέκτη. Ο ένας άξονας φέρει τις μονές σχέσεις (1,3,5) και ο άλλος τις ζυγές (2,4,6). Η λογική των σειριακών αλλαγών είναι ότι μπορεί να προετοιμάζεται η αλλαγή με προεπιλογή της επόμενης σχέσης, ακόμα και αν το αυτοκίνητο βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους επιτάχυνσης. H ενεργοποίηση των δύο συμπλεκτών γίνεται έτσι ώστε να μην παρουσιάζονται διακοπές ροής. Παράλληλα, το σύστημα είναι έτσι ρυθμισμένο ώστε να αποφεύγονται, όσο το δυνατόν περισσότερο, οι διπλές αλλαγές.

5 κανόνες στην οδήγηση αυτόματου
1) Ποτέ «νεκρά» σε φανάρι ή εν κινήσει
Εν αντιθέσει με τα χειροκίνητα κιβώτια, όπου επιβάλλεται να «νεκρώνουμε» σε κάθε στάση, στα αυτόματα οχήματα δεν πρέπει να επιλέγετε τη θέση Ν (Νeutral-Nεκρά) όταν σταματάτε σε φανάρι. Μπορεί να δημιουργείται η εντύπωση πως το κιβώτιο «ζορίζεται» όταν βρισκόμαστε σε στάση, ωστόσο τα σύγχρονα κιβώτια είναι αρκετά «έξυπνα» και καταλαβαίνουν πως το αυτοκίνητο βρίσκεται σταματημένο και έτσι κάνουν αποσυμπλοκή στο δίσκο, συνεπώς εξαλείφονται οι τριβές και η φθορά.
Επιπλέον όταν ο επιλογέας βρίσκεται στη θέση Ν, ο κινητήρας ανεβάζει περισσότερες στροφές συγκριτικά με τη θέση D (Drive), κάτι που σημαίνει αυξημένη κατανάλωση. Αντίστοιχα αυτό συμβαίνει και όταν αφήνετε ένα όχημα να ρολάρει χωρίς ταχύτητα στο κιβώτιο και σε περιπτώσεις μάλιστα που βρίσκεστε σε κατηφόρα, θα καταπονήσετε και τα φρένα σας.

2) Ποτέ από D σε R αν δεν ακινητοποιηθεί πλήρως το όχημα

Είναι αυτονόητο πως δεν αλλάζουμε από πρώτη σε όπισθεν και αντίστροφα για κανένα λόγο. Ο λόγος είναι προφανής και έχει να κάνει με τη ζημιά που θα προκαλέσετε στο κιβώτιο του αυτοκινήτου σας. Φυσικά το κιβώτιο δεν επιτρέπει από μόνο του κάτι τέτοιο, ωστόσο δεν παύει να ζορίζεται ο μηχανισμός λειτουργίας του και μια πιθανή ζημιά θα είναι καταστροφική για το κιβώτιο.

 

3) To παρκάρισμα έχει τα μυστικά του
Αντίστοιχα όπως και στην προηγούμενη περίπτωση πριν βάλετε τον επιλογέα στη θέση P (Parking), το όχημά σας θα πρέπει να είναι πλήρως ακινητοποιημένο. Σε διαφορετική περίπτωση είναι πολύ πιθανό να προκαλέσετε ζημιά στο κιβώτιό σας. Συγκεκριμένα επειδή τα γρανάζια βρίσκονται σε κίνηση, κινδυνεύει ο μηχανισμός που προσπαθεί να τα σταματήσει.
Επιπλέον θα πρέπει πάντοτε, όταν παρκάρετε σε έδαφος με κλίση, πέρα από την επιλογή της θέσης Ρ, να χρησιμοποιείτε και το χειρόφρενο, διότι το κιβώτιο δεν επαρκεί και οι μηχανισμοί του δέχονται πιέσεις.

4) Κάντε συνετές εκκινήσεις – Μην αφήνετε σιγά σιγά το φρένο


Η εκκίνηση του οχήματος θα πρέπει να είναι ομαλή και προοδευτική. Αποφύγετε ενώ το αυτοκίνητό σας βρίσκεται στη νεκρά, να μαρσάρετε και τη στιγμή που «φορτώσει» στροφές ο κινητήρας να βάλετε τη σχέση D. Αν θέλετε πιο «εκρηκτικές» επιδόσεις τότε επιλέξτε τη θέση D και βυθίστε απότομα το πεντάλ του γκαζιού (kickdown).
Επιπροσθέτως όταν εκκινείτε δε θα πρέπει να αφήνετε διστακτικά το φρένο, αλλά αποφασιστικά. Σε αντίθετη περίπτωση το κιβώτιο δίνει εντολή να εκκινήσει το όχημα και εμείς στην ουσία το πιέζουμε να μείνει σταματημένο με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τριβές μέσα στο κιβώτιο, συνεπώς και η θερμοκρασία.
Το τελευταίο ισχύει και κατά τη διάρκεια της οδήγησης, όπου δεν θα πρέπει να γίνεται ταυτόχρονη χρήση του πεντάλ του γκαζιού και του φρένου για τους ίδιους λόγους.

5) Μην κατεβάζετε χειροκίνητα σχέση – κάντε kick down
Τα αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων παίρνουν εντολή για να ανεβοκατεβάσουν σχέσεις από τις στροφές του κινητήρα. Συνεπώς όταν επιταχύνετε και ανεβαίνουν οι στροφές αυτά προετοιμάζονται να ανεβάσουν σχέση και φυσικά το αντίστροφο. Συνεπώς δεν πρέπει όταν επιταχύνετε να κατεβάσετε χειροκίνητα σχέση. Αν θέλετε τη μέγιστη δυνατή δύναμη π.χ. για προσπέραση καταφύγετε στη λύση του kickdown. Το κιβώτιο θα επιλέξει μόνο του την καταλληλότερη σχέση και θα κατεβάσει μία ή δύο σχέσεις ή και περισσότερες σχέσεις.
Βεβαίως πέρα από αυτά τα 5 βασικά που πρέπει να προσέξετε, μία ακόμα πολύ κακή συνήθεια που έχουν οι οδηγοί, το οποίο ισχύει και για τα χειροκίνητα κιβώτια, είναι να στηρίζετε το χέρι σας στο λεβιέ. Μπορεί να ακούγεται παράλογο, ωστόσο με αυτή την κίνηση καταπονείται το δαχτυλίδι του επιλογέα που αλλάζει γρανάζια και μια πιθανή ζημιά θα σας κοστίσει αρκετά χρήματα για να την επισκευάσετε.

Δείτε παρακάτω στο video, ποιες είναι οι πραγματικές διαφορές μεταξύ ενός αυτόματου κι ενός μηχανικού κιβωτίου.

 

Αξίζει να αναφερθεί ότι η επισκευή αυτόματου σασμάν, επισκευή αυτόματο σασμάν όπως και η επισκευή σειριακού σασμάν, επισκευή σειριακό σασμάν είναι ασύμφορη και κρίνεται αναποτελεσματική, γι' αυτό και η Eco Diesel δεν το προτείνει.

Επίσης, εισάγουμε από τους μεγαλύτερους προμηθευτές και προσφέρουμε χαμηλότερες τιμές, πώληση αυτόματο σασμάν καθώς και πώληση σειριακό σασμάν, πωλήσεις ανταλλακτικά αυτόματο σασμάν και πωλήσεις ανταλλακτικά σειριακό σασμάν για τον επαγγελματία και τον ιδιώτη.

Πωλήσεις αυτόματο σασμάν (automatic gearbox, clutch actuator), πωλήσεις σεριακό σασμάν -χειροκίνητο σασμάν- (manual gearbox), ανταλλακτικά ηλεκτρικά & μηχανικά, καινούρια και ανακατασκευής, αυτοκινήτου επαγγελματικού φορτηγού, τρακτέρ, γεωργικών και κατασκευαστικών μηχανημάτων καθώς και μηχανές marine θαλάσσης, σε Ελλάδα - Κύπρο - Cyprus (Nicosia, Limassol, Paphos, Larnaca).

Eco Diesel εγγύηση για ολοκληρωμένες λύσεις του οχήματός σας!